Echt Trappistenbier

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam “trappist” is afgeleid van Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.

De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden geprezen voor hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en niet-commerciële aanpak. Wereldwijd zijn er slechts tien trappistenbrouwerijen. Zes van de tien zijn gelegen in België, twee zijn gelegen in Nederland, één is gelegen in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam “trappist” en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen de volgende:

  • Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  • Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.